Ketkä palaa kesälomilta?

Ketkä palaa töihin?

”Ketkä palaa töihin?” Kysymys, joka on työantajan mielessä aina lomien lähestyessä. Ketkä kaikki palaavat lomalta töihin ja ketkä palaavat töihin vain irtisanoutuakseen? 

Kesälomalla on vihdoin aikaa ottaa vähän iisimmin. Ei ole pakko aamulla olla tikkana toimistolla ja suoriutua kaikista töistä täydellisesti, mennä kotiin, valmistaa ruoka, kuntoilla ja olla hyvä ystävä, puoliso tai vanhempi. Kesäloma on se hetki, kun on vihdoin tilaa hengittää. Se voi olla myös se hetki, kun ymmärtää, että ei enää edes muista, miten hengittää. Se on usein se hetki, jolloin pysähdytään miettimään, mitä sitä haluakaan työltä. Haluaako antaa 11kk vuodesta 85% energiastaan työlle ja 15% vuodesta omalle elämälleen, vai päin vastoin tai jotain siltä väliltä. 

Mitä tehdä toisin, jotta useampi palaa lomalta töihin?

Tässä kohtaa vuotta on jo menetetty ne, jotka kesäloman jälkeen ovat vaihtamassa maisemaa. Mutta seuraavaa lomakautta silmällä pitäen kannattaa ehdottomasti miettiä, miten yrityksen henkilöstöllä menee? Ja miten saada yhä useampi henkilö palaamaan lomilta töissä pysyäkseen?

  • Millainen ilmapiiri on?
  • Miten ihmiset voivat?
  • Onko tehokkuus laskenut tai noussut?
  • Millaisia haasteita nostetaan esiin?

Ne, ketkä palaavat lomalta töihin, voivat olla hetken aika hukassa.

Lomien jälkeen työrytmin löytäminen voi viedä vähän aikaa ja se on normaalia. Se ei tarkoita, että henkilö, jonka rytmi on hukassa, olisi lähdössä, tyytymätön tai muutenkaan olisi asiat pielessä. Se tarkoittaa, että loma on tehnyt tehtävänsä ja työstä on pystynyt irtaantumaan. Usein se myös on merkki siitä, että irtautuminen on ollut todellakin tarpeen. 

Muista, että henkilöstö koostuu ihmisistä. Ihmisillä on inhimillinen taipumus välillä suoriutua paremmin ja välillä huonommin. Ja kun suoriutuminen on heikompaa, ole rohkea ja kysy, voitko olla jotenkin avuksi? Tarjoa apua ajanhallintaan, priorisointiin tai paineiden purkamiseen. Enkä todellakaan tarkoita, että jokainen ongelma täytyy ratkaista ja vaikeat työt tehdä puolesta, en todellakaan. Harvempi kuitenkin haluaa olla töissä huono tai suoriutua heikosti. Heikompi suoriutuminen aiheuttaa usein lisää paineita, joka ei lähtökohtaisesti ainakaan helpota suoritustason parantamista. 

”Ketkä palaa töihin?” vai ”Kuka ei haluaisi palata töihin?”

Seuraavassa helppo ja ilmainen vinkki.

Ei tarvitse olla mitään muuta kuin ihminen ihmiselle, niin pääsee jo aika pitkälle. Olla kiinnostunut siitä miten menee ja miksi menee hyvin tai huonosti. Kysyä, miten voi olla avuksi. Kun olet inhimillinen ja osoitat, että olet heidän puolellaan, on helpompi myös saada vastakaikua. Sinuun sitoudutaan ja halutaan onnistua jo pelkästään senkin vuoksi, että juuri sinä uskoit ja tuit juuri silloin kun sitä eniten tarvittiin. 

I N H I M I L L I S Y Y S ei mene koskaan pois muodista.


Samankaltaiset artikkelit